субота, 27 лютого 2016 р.

 НОВЕ ЖИТТЯ СТАРОГО ПК.



Що робити зі старим комп'ютером? Таке питання періодично виникає у кожного власника залізного ящика, особливо після апгрейда. Викидати, звичайно, шкода, продати за адекватні гроші неможливо, використовувати за призначенням вже або не вийде (через старість), або не хочеться (в зв'язку з бурхливими спогадами) ... Нижче пропоную тобі кілька варіантів того, як можна використовувати твій старий комп'ютер. Звичайно, в більшості своїй вони не претендують на ексклюзивність або унікальність, але, сподіваюся, допоможуть тобі визначитися з вибором після появи в твоїй кімнаті чергового непотрібного компа. 


Файрвол / роутер. Одне з найбільш очевидних застосувань для дідка. Можна навіть взяти старий 286 комп'ютер, вставити в нього пару мережевих карт, встановити щось типу FREESCO і найпростіший роутер готовий. Звичайно, переваг окремого покупного пристрою він не замінить, але зате повністю задовольнить твої потреби в колупанні як в залізі, так і в софті.Ось список програм, які можуть тобі допомогти в установці такої машини:
    
FREESCO
    
IPCOP
    
Smoothwall
    
Firestarter
    
Coyote Linux Personal Firewall
    
Shorewall / Shoreline
    
Mason
    
Vyatta
    
floppyfw
    
FireHOL
    
Guarddog
    
Turtle
    
m0n0wall
    
Endian
    
pfSense
    
LutelWall
    
Zorp
    
ClarkConnect
    
Devil Linux
    
Sinux
    
Kaladix
    
SafeSquid



Файловий серверЩе одне застосування для старого комп'ютера. Всього за пару годин можна перетворити непотрібне залізо в виділений файл-сервер для твоєї локальної мережі.Існує маса способів провернути цю справу, наприклад:
    
FreeNAS
    
Samba
    
iFolder
    
NASLite
    
Openfiler
    
CryptoBox


Принт-сервер. Якщо у тебе в квартирі більше одного комп'ютера і кількість принтерів не дорівнює їх кількості, то корисність окремого принт-сервера незаперечна. Тим більше в сучасних умовахрозгорнути працездатний сервер - справа всього лише пари десятків хвилин. 

Факс-сервер. Так, всі ми знаємо, що факси з минулого століття, але я відкрию тобі страшну таємницю- вони до цих пір використовуються. Невеликими зусиллями старе залізо цілком можнаперетворити в окремий сервер, який буде завідувати відправкою або прийняттямфаксів. Для цього можна використовувати, наприклад, програмуHylaFAX - безкоштовну, open source і все таке. Дотого ж, своїм факс-сервером ти врятуєш кілька дерев ... :).

Web- або FTP-сервер. Ще одна очевидна використання. У локальній мережі необхідністьWeb-сервера дещо сумнівна, алеFTP точно буде користуватися популярністю (якщо ти,звичайно, підбереш для нього правильний контент). Назад, установка такоговідпрацьована до автоматизму і займе буквально кілька хвилин, взяти той же 
Denver.

Антиспам-сервер. Хакер не раз писав про встановлення антиспам-фільтрів і серверів, не думаю, що є потреба повторюватися. Той же SpamAssassin на Linux-овій машині швидко припинить потік спаму в твої поштові скриньки. Переваги виділеного рішення очевидна - єдина конфігурація, простота настройки і використання і т.п. 

Проксі-сервер. Допоможе тобі значно заощадити трафік, відсікти непотрібну рекламу або зміст, а для роботи його особливо потужного заліза не потрібно. ось кілька прикладів організації такої машини:
    
Squid
    
Minimal Linux Proxy
    
3Proxy


Тонкий клієнт

 Старий комп цілком можна використовувати в якості терміналу для доступу допродуктивної сервера або робочої станції. Можна використовувати:
ThinStation, 
RDP
 
Ще один чудовий метод використання старого комп'ютера у якості медіа сервера варіантів маса:
    
Jinzora
    
Firefly
    
TVersity
    
MediaTomb
    
LIVE555
    
MythTV
    
Icecast
    
Helix
    
LinuxMCE
    
Darwin Streaming Server
    
GNUMP3D 


Bittorrent-бокс. Я завжди мріяв винести свій торрент-клієнт на окрему машину. поєднавши їїз файловим сервером, можна надовго вирішити проблему оновлення софта і медіафайліву тебе в мережі. Разом можна вирішити як проблему закачування, так і проблему роздачі,так що ідея такого виділеного пристрою цілком здорова. Клієнтів маса, такщо покладаюся в цьому питанні на твій смак. 

Розподілені обчислення. Ажіотаж, пов'язаний з колективними пошуками ліків або позаземного життя,поступово зійшов нанівець, але тим не менше таких проектів в Мережі десятки, тиможеш підключити свою стару машину до одного з таких гігантських обчислювальнихпроектів і залишити її працювати на рік-другий. Користі конкретно для тебеніякої, зате допоможеш всьому людству.


Немає коментарів:

Дописати коментар