вівторок, 16 лютого 2016 р.

Хакатон: що це, навіщо він   потрібен?



Що таке хакатон? Саме слово «хакатон» - це термін, що вийшов від поєднання двох слів: хакер і марафон. Сьогодні хакатони вже не відносяться до хакерства, це просто «марафон програмістів», де невеликі команди фахівці з різних областей розробки програмного забезпечення (програмісти, дизайнери, менеджери) спільно працюють над вирішенням якої-небудь проблеми. Зазвичай хакатони тривають від одного дня до тижня.Як правило, завданням Хакатона є створення повноцінного програмного забезпечення, але існують і хакатони, які призначені для освітніх або соціальних цілей. На таких Хакатони розробляються веб-сервіси (мобільні додатки, сайти, веб-додатки, інфографіка) для вирішення соціально значущих завдань. Результатом Хакатона і спільної роботи громадських активістів та ІТ-фахівців є не прототип майбутнього програми, а вже готовий до запуску мінімальний життєздатний продукт - перша версія програми, на якому можна протестувати роботу ідеї.Існують різні напрямки і тематики хакатонів - від медицини до міського проектування.



Як проходять хакатон. Зазвичай хакатони починаються з презентації заходу в цілому і конкретних тем, якщо вони є. Потім учасники пропонують ідеї і формують команди, засновані на інтересах і навичках. Після цього починається безпосередньо робота над проектами, яка може займати від декількох годин до декількох днів. Їжа на Хакатони (особливо тих, які тривають більше доби) носить спонтанний характер, і, як правило, учасники харчуються їжею на зразок піци і енергетичними напоями. Також учасники можуть спати під час Хакатона, якщо знайдуть, де.Завершуються хакатони презентаціями проектів, під час яких кожна команда ділиться результатами своєї роботи. Іноді хакатони носять змагальний характер. У таких випадках журі оцінює учасників і вибирає переможців, які нагороджуються призами.



Навіщо потрібні хакатони? Хакатони - це хороша можливість для дизайнерів, розробників та інших фахівців зібратися разом і попрацювати над створенням якогось проекту.
Знайомство. Хакатон - це майданчик зустрічі дизайнерів, розробників та інших фахівців, де вони можуть познайомитися один з одним, обмінятися знаннями та ідеями або придумати спільний проект, над яким працюватимуть надалі.
Формування спільноти. Хакатони допомагають створювати мережі талановитих і активних людей, зацікавлених в якій-небудь темі або проблемі.
Креативний процес роботи і колаборація. На Хакатони у учасників є унікальна можливість попрацювати у вільному, зручному для них форматі, з фахівцями з тих областей, з якими вони, можливо, ніколи не перетиналися.
Нові знання. Формат Хакатона передбачає, що учасники постійно стикаються з тими завданнями, з якими вони не стикалися раніше. Відповідно, навчання новому на Хакатони відбувається дуже швидко, і отримані знання тут же можна використовувати на практиці. Крім того, навколо знаходиться багато людей, які можуть допомогти. Наприклад, людина, що знаходиться поруч, може за 10 хвилин пояснити щось, що вимагало б перегляду цілого відеокурсу.
Показ таланту. Для учасників хакатон - це можливість показати, наскільки хороші вони фахівці.
Реалізація нових ідей. Будучи свого роду майданчиком для експериментів, хакатон дозволяє придумувати і реалізовувати абсолютно нові ідеї та проекти.

Сцена стартап-проектів. Для компаній хакатони можуть бути особливо цікаві тим, що є сценою потенційно успішних стартапів, з якими можна продовжити працювати.


Немає коментарів:

Дописати коментар