неділя, 7 лютого 2016 р.

СКРАЙБІНГ. МАЛЮЄМО ПРЕЗЕНТАЦІЮ.

Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англ. «scribe» – сворювати ескізи або малюнки), винайдена британським художником Ендрю Парком. Ваш виступ виступаючого ілюструється малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу). Створюється так би мовити «паралельний ефект», коли ми і чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах аудіорядом.



Скрайбінг буває "ручний" і "комп'ютерний". Ручний - класичний: голос за кадром розповідає про що-небудь, рука в кадрі малює зображення, що ілюструють усна розповідь. У такому скрайбінге використовуються, як правило, аркуші паперу або презентаційна дошка, кольорові олівці, маркери, фломастери, пензлі і фарби, а також елементи аплікації. По-своєму унікальний скрайбінг можна створити навіть за допомогою малюнків на піску.


Комп'ютерний скрайбінг набагато простіше. Не потрібно озброюватися відеокамерою, штативом, освоювати ремесло монтажера і диктора. Такий скрайбінг можна створити за допомогою сервісу PowToon і програми VideoScribe.


Тематика скрайб-презентацій абсолютно різноманітна: це бізнес-ролики, відео на соціальні теми, рекламні відеосюжети, повідомлення по темі (заміна Power Point), розповіді про книги, самопрезентації та інше, та інше.

Тривалість відеосюжетів залежить від задумки авторів і коливається від 45 секунд до 10 хвилин. Тут як в психології: діє правило "7-плюс-мінус-два". Найкраща тривалість скрайб-презентації - від 5 до 9 хвилин.

Скрайбінг можна використовувати в школі на будь-якому уроці і по будь-якій темі. Підійде він для пояснення нового матеріалу і перевірки засвоєного, може бути використаний як засіб узагальнення вивченого, як домашнє завдання, як "мозковий штурм" і рефлексія на уроці. Найбільш перспективне використання скрайб-презентацій в проектній діяльності.

Головне в понятті скрайбінга: він служить для візуалізації ІНФОРМАЦІЇ. У цьому сенсі його можна поставити в один ряд з інфографікою, наприклад. Завдання скрайб-презентації - донести інформацію, зробити її привабливою для слухача і глядача, допомогти краще її запам'ятати і засвоїти.

Немає коментарів:

Дописати коментар