четвер, 30 червня 2016 р.

Опублікований список 147 небезпечних сайтів-шахраїв, виманюють у жертв тисячі гривень.



Експерти Української міжбанківської асоціації платіжних систем ЕМА виявили 147 небезпечних сайтів з неправдивою інформацією про розіграші автомобілів. Щоб обдурити користувачів, на більшості сайтів вказані юридичні реквізити відомих автосалонів - під виглядом "контактів спонсора розіграшу».

«Всі тексти на таких ресурсах складені грамотно, цікаво, з чітким зазначенням "організаторів" акції» і місць отримання " призу ". Але на ділі мета шахрайського сайту - ввести в оману навіть самого обережного користувача », - повідомили в ЕМА.


Після виявлення шкідливого сайту його, як правило, закривають або просто перестають оновлювати. Втім, тут же створюються нові сайти, що свідчить про прибутковість шахрайської схеми.

Повний список доступний в файлі ЕМА

Сама схема обману виглядає наступним чином. На мобільний телефон користувача приходить поздоровлення з виграшем автомобіля з припискою: «За додатковою інформацією звертайтеся ... (далі вказується номер і посилання на сайт шахраїв)». Зателефонувавши за номером, людина дізнається, що дійсно став щасливим володарем автомобіля і може отримати або машину, або її вартість в грошовому еквіваленті. Для того, щоб забрати приз, потрібно всього лише "скористатися апаратом самообслуговування (терміналом) і здійснити оплату 1% державного податку від суми виграшу».

«Щоб упевнитися в реальності виграшу, користувач заходить за вказаною в SMS посиланням і потрапляє на сайт-обманку, де фігурує вже знайомий йому номер телефону «для додаткової інформації», а також вказані цілком реальні реквізити компанії-автовиробника або салону, який розігрує машину» , - розповіли в ЕМА.

Суми "виграшів» при цьому чималі - від 250 000 до 400 000 долл і більш, тобто шахраї збирають по 2500-4000 грн з кожного. Повернути ці гроші практично неможливо: навіть якщо злочинців упіймають, їх рахунки на той час будуть вже порожні.
Користувачі, які потрапили на такий шахрайський сайт, можуть повідомити про нього в ЕМА, заповнивши форму. Фахівці асоціації перевірять сторінку на предмет шкідливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар