четвер, 12 травня 2016 р.

8 способів знайти видалений сайт або сторінку

Сервіси і трюки, з якими знайдеться ВСЕ...


Навіщо це потрібно: з ранку мигцем прочитали статтю, вирішили ввечері ознайомитися уважніше, а її на сайті немає? Кілька років тому ходили на корисний сайт, сьогодні згадали, а на цьому ж домені нічого не залишилося? Це бувало з кожним з нас. Але є вихід.
Все, що потрапляє в інтернет, зберігається там назавжди. Якщо якась інформація розміщена в інтернеті хоча б пару днів, велика ймовірність, що вона перейшла у власність колективного розуму. І ви зможете до неї достукатися.
Поговоримо про простих і загальнодоступних засобах знайти сайти і сторінки, які з якихось причин були вилучені.


1. Кеш Google, який все пам'ятає
Google спеціально зберігає тексти всіх веб-сторінок, щоб люди могли їх переглянути у разі недоступності сайту. Для перегляду версії сторінки з кеша Google треба в адресному рядку набрати:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.iphones.ru/
Де http://www.iphones.ru/ треба замінити на адресу шуканого сайту.


2. Web-archive, в якому вся історія інтернету
У Світовому архіві інтернету зберігаються старі версії дуже багатьох сайтів за різні дати (з початку 90-их по теперішній час). На даний момент в Росії цей сайт заблокований.


3. Кеш Яндекса, чому б і ні
На жаль, немає способу добрати до кешу Яндекса за прямим посиланням. Тому доводиться набирати адресу сторінки в пошуковому рядку і з контекстного меню посилання на результат вибирати пункт Збережена копія. Якщо результат пошуку в кеші Google вас не влаштував, то цей варіант обов'язково варто спробувати, так як версії сторінок в кеші Яндекса можуть відрізнятися.


4. Кеш Baidu, пробуємо азіатське
Коли шукаєш в кеші Google статті віддалені з habrahabr.ru, то часто буває, що в збережену копію потрапляє версія з написом «Доступ до публікації закритий». Адже Google ходить на цей сайт дуже часто! А китайський пошуковик Baidu значно рідше (раз в декілька днів), і в його кеші може бути збережена інша версія.
Іноді спрацьовує, іноді ні. P.S .: посилання на кеш знаходиться відразу праворуч від основної посилання.


5. CachedView.com, спеціалізований пошукач
На цьому сервісі можна відразу шукати сторінки в кеші Google, Coral Cache і Всесвітньому архіві інтернету. У нього також еcть аналог cachedpages.com.


6. Archive.is, для власного кешу
Якщо вам потрібно зберегти якусь веб-сторінку, то це можна зробити на archive.is без реєстрації і смс. Ще там є глобальний пошук за всіма версіями сторінок, коли-небудь збережених користувачами сервісу. Там є навіть кілька збережених копій iPhones.ru.

7. Кеші інших пошукачів, хіба мало
Якщо Google, Baidu і Yandeх не встигли зберегти нічого путнього, але копія сторінки дуже потрібна, то йдемо на seacrhenginelist.com, перебираємо пошукові системи і сподіваємося на краще (щоб який-небудь бот відвідав сайт в потрібний час).


8. Кеш браузера, коли нічого не допомагає
Сторінку цілком такий спосіб не подивишся, але картинки і скрипти з деяких сайтів певний час зберігаються на вашому комп'ютері. Їх можна використовувати для пошуку інформації. Наприклад, по картинці з інструкції можна знайти аналогічну на іншому сайті. Коротко про підхід до перегляду файлів кеша в різних браузерах:
Safari
Шукаємо файли в папці ~ / Library / Caches / Safari.
Google Chrome
В адресному рядку набираємо chrome: // cache
Opera
В адресному рядку набираємо opera: // cache
Mozilla Firefox
Набираємо в адресному рядку about: cache і знаходимо на ній шлях до каталогу з файлами кеша.

Що робити, якщо взагалі нічого не допомогло
Якщо жоден із способів не дав результатів, а знайти віддалену сторінку вам конче як треба, то залишається тільки вийти на власника сайту і витрусити з нього заповітну інфу. Для початку можна пробити контакти, пов'язані з сайтом на emailhunter.com.

Немає коментарів:

Дописати коментар